היתרונות בלימוד פסנתר בגיל מבוגר

מבוגרים רבים פונים אליי בנוגע ללימודי פסנתר, ומספרים שהם החליטו להגשים לעצמם חלום בן שנים רבות. הם מתארים את התחושה שמתעוררת בהם כאשר הם רואים מישהו שמנגן בפסנתר – עד כמה שהם היו רוצים בעצמם לשבת כך ליד הפסנתר ושאצבעותיהם הן שיפיקו את הצלילים. 

אך ישנם מבוגרים רבים שחושבים שהזמן עבר ושהם לא יוכלו להגשים חלום זה. במאמר אסביר שלימוד פסנתר בגיל מבוגר אפשרי בהחלט ואפילו מומלץ, ומביא עמו יתרונות רבים ומגוונים.

אבל קודם כל ננפץ שלושה מיתוסים קדמונים על לימוד פסנתר

  1. מיתוס נפוץ הוא שלימוד פסנתר דורש אימון ממושך של שעות רבות מידי יום. למעשה, עם אימון יעיל, ניתן לשלב את לימודי הפסנתר באורח החיים העמוס של מבוגרים. הדגש החשוב בהתקדמות בנגינה הוא ההתמדה לאורך תקופת זמן, והאימון אמנם צריך להיות יומיומי (כמובן עם גמישות מסוימת), אך הזמן הנדרש לאימון מידי יום אינו ארוך. זאת כמובן אם מקפידים על שיטות שמייעלות את אופן האימון.
  2. מיתוס נוסף הוא שנדרשת תקופה ארוכה של לימוד על מנת להגיע לתוצאות. אכן בלימוד פסנתר יש תחומים הדורשים תקופת לימוד ארוכה עד שמגיעים למיומנות גבוהה, אך למעשה יש גם תחומים בנגינת פסנתר בהם ניתן להגיע לתוצאות מרשימות תוך זמן קצר יחסית. מניסיוני, אחד התחומים בו התוצאות הן לרוב מהירות למדי הוא תחום של ליווי שירים. זהו תחום שבו ניתן לשלב נגינת שירים מוכרים ואהובים כבר בשלבים יחסית מוקדמים בתהליך הלימוד. 
  3. המיתוס השלישי הוא שילדים מתקדמים מהר יותר ממבוגרים, אך למעשה קצב ההתקדמות של מבוגרים לרוב מהיר יותר. מבוגרים מבינים את העקרונות הבסיסיים מהר יותר ויכולים להשתמש בהם באופן עצמאי לאחר תקופת לימוד קצרה. בתהליך של לימוד מבוגרים, כעבור תקופה יחסית קצרה, יצירות ושירים חדשים נלמדים תוך שילוב של עבודה עצמית במהלך השבוע בבית, כך שזמן השיעור יכול להיות מוקדש להרחבת הידע, לרכישת כלים להתמודדות עם בעיות, שיפור טכניקת הנגינה ועוד.

היתרונות בנגינה על פסנתר

תפקוד קוגניטיבי, מצב רוח ואיכות חיים

לימוד נגינה בפסנתר בגיל מבוגר הוא יותר מסתם תחביב; מדובר בפעילות שיכולה לשפר את איכות החיים במספר תחומים חשובים. מחקר שפורסם ב-Frontiers in Psychology בשנת 2013 חקר את ההשפעות של לימוד מוזיקה ונגינה בפסנתר על תפקוד קוגניטיבי, מצב הרוח ואיכות החיים בקרב מבוגרים בגילאי 60-85, וגילה ממצאים מרתקים על יתרונות פעילות זו.

לימוד מוזיקה ונגינה בפסנתר דורשים אינטגרציה מוטורית ורב-חושית (שמיעתית, חזותית, סומטוסנסורית). במהלך המחקר, קבוצת נבדקים שהשתתפו בשיעורי פסנתר ובאימונים יומיים במשך ארבעה חודשים, הראתה שיפור משמעותי במבחן Stroop שמודד תפקוד ביצועי, וכושר שליטה בעיכוב גירויים המפריעים לתשומת הלב. בנוסף, נמצאה מגמה של שיפור ביכולת הסריקה החזותית והיכולת המוטורית (מבחן Trail Making Test part A). המחקר גילה כי שיעורי פסנתר לא רק שיפרו את התפקוד הקוגניטיבי, אלא גם תרמו לשיפור במצב הרוח ואיכות החיים של המשתתפים. המשתתפים בקבוצת הפסנתר הראו ירידה ברמות הדיכאון, מצב רוח חיובי יותר ושיפור באיכות החיים הפסיכולוגית והפיזית. מדובר בשיפור במצב הרוח הכללי, בהפחתת תחושת העייפות ובעלייה בתחושת הרווחה הכללית.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3814522/

הפחתת דיכאון, חרדה ולחץ

מחקר שנערך על ידי Yuqing Che, Crescent Jicol, Chris Ashwin ו-Karin Petrini ופורסם ב-Scientific Reports בשנת 2022 מצא כי 11 שבועות של שיעורי פסנתר יכולים להפחית משמעותית את רמות הדיכאון, החרדה והלחץ. המחקר כלל 31 משתתפים שחולקו אקראית לקבוצת אימוני מוזיקה, קבוצת האזנה למוזיקה וקבוצת ביקורת. נמצא כי רק קבוצת אימוני המוזיקה הראתה שיפור משמעותי במצב הרוח והפחתת רמות הדיכאון, החרדה והלחץ, בהשוואה לקבוצות האחרות שלא הראו שינוי משמעותי ברמות אלו.

תוצאות המחקר הזה מדגישות את ההשפעה המיטיבה של לימוד פסנתר על בריאות הנפש של מבוגרים. במהלך 11 השבועות, המשתתפים בקבוצת אימוני המוזיקה השתתפו בשיעורי פסנתר שבועיים, בעוד שהקבוצה שהאזינה למוזיקה הקשיבה לאותן יצירות מוזיקליות והקבוצה השלישית התמקדה במשימות לימודיות רגילות. ההשוואה בין הקבוצות הראתה כי אימון מוזיקלי אקטיבי, בניגוד להאזנה פסיבית למוזיקה, תורם באופן משמעותי להפחתת סימפטומים של דיכאון, חרדה ולחץ. המשתתפים בקבוצת אימוני המוזיקה דיווחו על שיפור במצב הרוח הכללי ועל תחושת סיפוק והנאה מוגברת לאחר סיום האימונים.

ממצאים אלו מציעים כי לימוד נגינה בפסנתר עשוי לשמש ככלי טיפולי יעיל לשיפור בריאות הנפש במבוגרים. שילוב של פעילות מוזיקלית פעילה עם הדרכה מקצועית לא רק מסייע בפיתוח כישורים מוזיקליים, אלא גם תורם לרווחה נפשית כללית. ייתכן כי ההשפעה החיובית נובעת מהמעורבות החושית והריגושית הכרוכה בנגינה, המאפשרת לאנשים לבטא רגשות ולעבד חוויות רגשיות באופן פעיל. יתר על כן, התרגול הקבוע והתחושה של התקדמות ושיפור אישי עשויים לתרום להגברת תחושת השליטה והביטחון העצמי, שהם גורמים חשובים להפחתת חרדה ודיכאון.

https://www.nature.com/articles/s41598-022-23340-4

שיפור במיומנויות חברתיות ותרבותיות

לימוד נגינה בפסנתר תורם גם לפיתוח מיומנויות חברתיות ותרבותיות בקרב מבוגרים. נגינה בפסנתר בקבוצה, שיעורים קבוצתיים או הופעות ציבוריות, יכולה לעודד תקשורת ושיתוף פעולה בין המשתתפים, להפוך אותם לחלק מקהילה מוזיקלית ולספק להם תחושת שייכות. בנוסף, לימוד מוזיקה בכלל ופסנתר בפרט, מאפשר למבוגרים להתחבר למורשת תרבותית עשירה, להבין ולהעריך יצירות אמנותיות בצורה עמוקה יותר, וליהנות מהנאה תרבותית ואינטלקטואלית. פעילות זו תורמת להרחבת אופקים, לפיתוח כישורים חברתיים ולחיזוק הקשרים החברתיים.

https://academicjournals.org/journal/ERR/article-full-text/9EB2C1061472

נגינה כמפתח לשיפור קוגניטיבי וחברתי בקרב מבוגרים

המחקר "Potential Cognitive Benefits From Playing Music Among Cognitively Intact Older Adults: A Scoping Review" שנערך על ידי קתרין שניידר, אליזבת האנטר ושושנה ברדך מאוניברסיטת קנטקי, חושף את ההשפעות הקוגניטיביות החיוביות של נגינה על כלי נגינה בקרב מבוגרים. המחקר, שפורסם ב-Journal of Applied Gerontology, סקר את הספרות המחקרית הקיימת ומצא כי נגינה מפעילה אזורים רבים במוח ומשלבת תפקודים קוגניטיביים ומוטוריים יחד עם מערכות חישה שונות בו-זמנית.

תוצאות המחקר הראו כי כל המחקרים שנכללו בסקירה מצאו קשר חיובי בין נגינה לבין שיפור היכולות הקוגניטיביות של המשתתפים. נגינה על כלי נגינה דורשת אינטגרציה של מערכות רבות, דבר המעודד יצירת מסלולים מוחיים חדשים ונוירופלסטיות, המסייעת בהתמודדות עם ירידה קוגניטיבית בגיל מבוגר. היתרונות כוללים שיפור בזיכרון, בריכוז וביכולת לפתור בעיות מורכבות.

בנוסף להשפעות הקוגניטיביות, המחקר מצא שנגינה תורמת לשיפור המצב הרגשי של המשתתפים. נגינה יכולה להפחית רמות דיכאון, חרדה ולחץ, ולשפר את מצב הרוח הכללי. המשתתפים במחקרים דיווחו על תחושת הישג וסיפוק, שהובילו לשיפור באיכות חייהם.

לבסוף, נגינה על כלי נגינה מציעה גם יתרונות חברתיים. נגינה בקבוצות או הופעות ציבוריות מעודדת תקשורת ושיתוף פעולה בין המשתתפים, מחזקת את תחושת השייכות לקהילה מוזיקלית ומספקת מרחב בטוח לביטוי יצירתי. כל אלה תורמים לשיפור תחושת הרווחה הכללית ולחיזוק הקשרים החברתיים בקרב מבוגרים.

https://www.researchgate.net/profile/Catherine-Schneider/publication/322690159_Potential_Cognitive_Benefits_From_Playing_Music_Among_Cognitively_Intact_Older_Adults_A_Scoping_Review/links/5a7b679caca27233575b12ad/Potential-Cognitive-Benefits-From-Playing-Music-Among-Cognitively-Intact-Older-Adults-A-Scoping-Review.pdf

לסיכום

לימוד פסנתר בגיל מבוגר אינו רק אפשרי, אלא גם מומלץ מאוד. היתרונות הקוגניטיביים, הרגשיים והחברתיים הם רבים, ויכולים לשפר את איכות החיים באופן משמעותי. אם אתם חושבים להתחיל לנגן על פסנתר, אין זמן טוב יותר מאשר עכשיו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *